Bijna nergens ter wereld worden mensen zo oud als in Japan. Een belangrijke verklaring voor deze indrukwekkende levensverwachting is het Japanse eetpatroon. In de Japanse keuken staan eenvoud, natuurlijke ingrediënten en traditionele waarden centraal. Dit vertaalt zich naar eetgewoonten die ook voor ons kunnen zorgen voor een gezond en gelukkig leven.
De Japanse geheimen voor een gezond leven
Japan staat bekend om zijn hoge levensverwachting. Een goed toegankelijke gezondheidszorg en een gezond dieet zijn de belangrijkste factoren voor deze hoge levensverwachting. Laten we eens kijken naar enkele Japanse eetgewoonten die je kunt toepassen om je gezondheid en welzijn te verbeteren.
10 Japanse eetgewoonten die je gezond houden
Begin de dag met een voedzaam ontbijt: In Japan wordt het ontbijt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag, vaak ook de grootste. Een typisch Japans ontbijt bestaat uit miso-soep, rijst, eieren, vis, groenten (waaronder zeewier, een belangrijke bron van jodium) en fruit. In plaats van koffie drinken Japanners graag matcha thee, een sterke antioxidant en de gezondste groene theesoort ter wereld. Deze thee bevat veel chlorofyl, wat het immuunsysteem versterkt en de zuurstofopname in het bloed verbetert. Daarnaast zit matcha boordevol vitamines zoals A, B, C en E.
Eet kleine porties: Japanners eten voornamelijk kleine porties en nuttigen relatief weinig zuivel, suiker, vlees en vet. Dit helpt om de calorie-inname te beheersen en overeten te voorkomen.
Eet seizoensgebonden en vers: Voedsel dat groeit in de natuur en vers verkrijgbaar is tijdens het desbetreffende seizoen heeft de voorkeur. Dit zorgt niet alleen voor een gevarieerd voedingspatroon, maar ook voor de beste smaak en voedingswaarde.
Kies voor kwaliteit boven kwantiteit: Japanners prefereren kwaliteit boven kwantiteit. Zelfs bij fastfoodrestaurants zoals McDonald's bestellen ze liever één hamburger dan een heel menu.
Eet langzaam en geniet van elk hapje: Eten met eetstokjes helpt om kleinere hapjes te nemen en langzamer te eten, wat bijdraagt aan een betere spijsvertering en verzadiging.
Hara Hachi Bu – eet tot je 80% vol zit: Deze eetregel, die vrij vertaald betekent 'eet tot je 8 van de 10 delen vol bent', moedigt aan om niet te overeten. Het duurt namelijk ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het signaal krijgen dat je voldaan bent.
Maak van de presentatie een kunstvorm: De schoonheid van het serveren is een belangrijk onderdeel van de Japanse eetcultuur. Mooi gepresenteerd voedsel kan zelfs kleine porties aantrekkelijk en bevredigend maken.
Kies rijst in plaats van brood: Witte rijst heeft een kleiner effect op de bloedsuikerspiegel dan tarwe en is een vast onderdeel van de Japanse maaltijden.
Eet veel vis: Vis zoals zalm en makreel is rijk aan vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Vette vis bevat bovendien vitamine D, vitamine B2, vitamine A en omega-3-vetzuren, die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de kans op depressies verminderen.
Kies voor vers fruit als toetje: In plaats van zoete desserts zoals vla of yoghurt, kiezen Japanners vaak voor vers fruit zoals fuji appels, kaki appels en mandarijnen.
Voeg een Japanse Touch toe aan je eetpatroon
Wil je jouw eetpatroon een Japanse touch geven? Begin dan met een paar van bovenstaande tips. Vervang bijvoorbeeld je koffie eens door thee of besteed aandacht aan de schoonheid van het serveren. Bij 'Hilde Floreert' geloven we dat kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben. We nodigen je uit om deze Japanse geheimen te integreren in je dagelijkse leven en te ervaren hoe ze je welzijn kunnen verbeteren.
Mijn ervaringen met Japanse eetgewoonten
Ik heb al veel inspiratie gehaald uit de Japanse eetgewoonten en deze toegepast op mijn eigen dieet. Hier zijn enkele veranderingen die ik heb doorgevoerd:
- Een Voedzaam Ontbijt: Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn ontbijt naar een volwaardige maaltijd met veel eiwitten. Mijn dag start ik altijd met thee, vaak verrijkt met aloë. Dit helpt om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor ik minder cravings heb gedurende de dag en betere keuzes maak. De aloë werkt kalmerend voor mijn maag en darmen, wat zorgt voor minder opgeblazen gevoel. Daarnaast geeft de thee mijn metabolisme een boost, wat mijn verbranding verhoogt en zorgt voor meer energie gedurende de dag. Wanneer ik toch kies voor een boterham met choco, merk ik een groot verschil in hoe ik me voel.
- Kleine porties en regelmatige maaltijden: Vroeger at ik drie grote maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. Nu eet ik vaker en in kleinere porties. Dit helpt niet alleen mijn metabolisme op gang te houden, maar voorkomt ook overeten. Door deze verandering ben ik volledig van mijn cola-verslaving afgekomen en is mijn vleesconsumptie sterk gedaald.
- Kwaliteit boven kwantiteit: Ik hecht veel waarde aan de kwaliteit van mijn eten. Geef mij maar één glas goede rode wijn in plaats van een fles 'brol-wijn'. Dit geldt ook voor andere aspecten van mijn dieet: ik kies bewust voor hoogwaardige ingrediënten.
- Langzaam eten en eetstokjes: Hoewel ik geen snelle eter ben, wil ik leren om met eetstokjes te eten, zoals in Japan gebruikelijk is. Dit helpt om langzamer te eten en meer te genieten van elke hap.
- De 80%-regel: Ik houd me vaak aan de 80%-regel: eet tot je 80% vol zit. Daarnaast pas ik deze regel toe op mijn algemene gewoontes: 80% van de tijd houd ik me aan mijn gezonde eetgewoontes en 20% van de tijd gun ik mezelf de ruimte om eens te cheaten. Daarnaast is deze balans er ook tussen mijn voeding en sport. Dit is ook essentieel voor mijn welzijn, ook al zie je dat misschien niet altijd terug op mijn sociale media. (ik post vooral mijn sportmomenten)
- Presentatie van eten: Ik besteed steeds meer aandacht aan de presentatie van mijn eten, al kan ik nog veel leren van de Japanners. Een mooi gepresenteerd bord maakt de eetervaring veel aangenamer.
- Minder brood, meer rijst: vroeger zwoor ik bij brood en at het soms zelfs drie keer per dag. Nu zijn er weken dat ik geen brood eet. In plaats daarvan kies ik vaker voor rijst en andere alternatieven.
- Meer vis: vis eet ik graag, maar meestal maar één keer per week omdat iemand in mijn gezin geen vis eet. Ga ik uit eten, dan kies ik wel vaker voor vis of schaaldieren.
- Gezonde tussendoortjes: Aangezien ik nu vaker kleinere porties eet, neem ik ook meer tussendoortjes. Ik overdrijf niet met fruit, omdat ook daarin suikers zitten, hoewel het goede suikers zijn. Ik varieer met proteïnerepen, zelfgemaakte cake, wafels, enzovoort.
Dus ja, ik volg al veel van de Japanse eetgewoonten, maar ik kan nog veel leren. Wil jij je voedingsgewoontes aanpassen en zoek je ondersteuning? Ik leg je graag mijn concept uit!
Bij 'Hilde Floreert' geloven we dat iedereen kan floreren met de juiste begeleiding en gewoontes. Onze community en aanpak zijn ontworpen om je te helpen je doelen te bereiken en een gezond, gelukkig leven te leiden. Laat je inspireren door de Japanse geheimen voor gezondheid en welzijn en begin vandaag nog met je reis naar een betere versie van jezelf.